tag-uri: web design, creare site, creare site web
Sep 30, 2016
by admin

Apetitul pentru limbajul HTML 5

Tehnologia evolueaza rapid, intr-un ritm alert, in toate domeniile, si cum era de asteptat web development-ul nu putea sa fie mai prejos. HTML-ul este limbajul markup cel mai folosit in acest moment pentru paginile web, insa acesta a "suferit" un upgrade simtitor prin intermediul HTML5.
Nu o sa intru in istoria si pasii evolutivi ai acestui limbaj, deoarece in opinia mea, cunoasterea acestora nu fac scopul principal al unui web developer (insa nu afirm ca trebuiesc total ignorate aceste informatii).
Avand la baza principiile dupa care a fost dezvoltat HTML, ultima versiune a acestuia HTML5 se bazeaza pe structura, sens si continut, asa cum CSS trebuie folosit numai pentru a modifica felul in care continutul este afisat. Cu alte cuvinte, HTML5 trebuie sa descrie ce este un element in pagina iar CSS3 sa descrie cum trebuie sa arate acel element.
Prin urmare, avand aceste linii bine definite, schimbari au fost facute pentru a veni in sprijinul dezvoltatorilor si designerilor. O parte din tagurile deja cunoscute au fost scoase, iar altele au fost proaspat introduse.


Noile elemente in HTML5


Cele mai cunoscute noutati aduse de HTML5 sunt elementele de continut header, article si footer, ce compun tagurile cu aceleasi nume. Omoloagele lor media: audio, canvas, figure si video ne scapa in sfarsit de scripturile de embed si ne aduc functionalitati noi precum "desenarea" direct in pagina. Un standard HTML este o modalitate mai mult buna de a determina sensul decat niste texte arbitrare folosite ca valori pentru atributele de id.


Dispozitive mobile


In ceea ce priveste acest aspect, aducerea unui continut mult mai bogat (cel putin din punct de vedere media) pe dispozitivele mobile, devine extrem de usoara si reprezinta un mare avantaj.
HTML5 are si in aceasta situatie ce sa prezinte. Hainele de defilare sunt compuse din suport de geolocatie, aplicatii offline si local storage. Se pot dezvolta aplicatii web care vor avea in spate un mecanism similar bazelor de date, pentru a stoca datele offline si a le livra serverelor abia cand acestea sunt disponibile. Vom putea crea o pagina web in care sa ii precizam utilizatorului locatia folosind latitudinea si longitudinea, apoi sa i le afisam pe o harta folosind Google Maps.


Suna interesant nu? Speram ca v-am trezit "apetitul" pentru HTML5.

CONTACTEAZĂ-NE ACUM

SERVICII

PROIECTE RECENTE

seopremium seopremium

LASA MESAJUL TAU AICI

 
seopremium seopremium 0722741425 contact(at)seopremium.ro